
B2B Working Group questions – Integrating energy storage systems into the NEM 

(IESS) – June 2023 

Question 1: For context, under the IESS rule change the NERR was not updated to include 

the term ‘integrated resource provider’ and notably customer protection obligations are 

placed on distributors and retailers under the NERR – for this context we will focus on the 

retailer. When an IRP takes responsibility for a connection point that is classified as a 

‘market customer’ (eg a small customer) then it would be reasonable to expect that the 

customer will continue to receive all the protections under the NERR. Question: given the 

NERR was not updated under the IESS rule change, what obligates the IRP to comply with 

the NERR for a connection point classified as a market customer given the NERR uses the 

term ‘retailer’? 

Answer: 

• The NERL states that a person must not engage in the activity of selling energy to a 

person for premises unless it is the holder of a current retailer authorisation or an exempt 

seller. There is nothing in the IESS Rule which allows an IRP to provide services that 

would require a retailer authorisation without obtaining a retailer authorisation. 

• In addition, NER 2.3.1A states: 

o (a) A person must not classify any connection point as a market connection point 

under this rule 2.3 unless the person satisfies the requirements of the 

participating jurisdiction in which the connection point is situated so that (subject 

to compliance with the Rules) the person is permitted to purchase or sell 

electricity (as applicable) in the spot market in relation to that connection point.  

o (b) A person must not classify any connection point as a market connection point 

under clause 2.3.4(b) or (i), unless the person has any authorisations or 

exemptions required by the legislation of a participating jurisdiction or by the 

NERL in relation to the sale of electricity to end users. 

• Under NER 2.3.4(b) and (e), an IRP is taken to be a Market Customer insofar as its 

activities relate to end user connection points that it has classified as its market 

connection points. 

• Where the NERR refers to a ‘retailer’, it would also be referring to IRPs that are 

authorised as a retailer. There is thus no reason for the NERR to be updated to include 

“IRP”. 

 

  



Question 2: Will an IRP be required to have a Retailer licence in all jurisdictions and will 

AEMO ensure the appropriate licences are in place as part of its Registration processes? If 

an IRP only services generation at a NMI i.e. it does not sell energy to a customer, will they 

need to have a Retailer licence? 

Answer: 

• See answer above, including reference to NER 2.3.1A. In addition: 

o NER 2.4.2(d) states that, to be eligible to be registered as any category of Market 

Participant, a person must satisfy AEMO that it is complying and will comply with 

other relevant obligations set out in the Rules, taking into account the 

classifications intended by the applicant and notified at the time of registration. 

o If an IRP registration applicant indicates that they will be classifying end user 

connection points, AEMO will require them to hold a retail authorisation to be 

registered.  

 

Question 3: How will AEMO ensure a Participant only has the ability to perform certain 

functions/ transactions associated to its registered role in MSATS? 

Related question from Intellihub: There is an understanding that in certain scenarios the IRP 

is not required to be authorised as a retailer (eg the IRP only has a connection point that is 

classified as a scheduled generating unit), therefore where an IRP does not have a retailer 

authorisation then will there be anything in MSATS to prevent this participant becoming the 

FRMP for a connection point that requires a retailer authorisation (eg a large or small 

customer NMI)? 

Answer: As above, if an IRP registration applicant indicates that it intends to classify end 

user connection points, AEMO will require it to hold a retail authorisation to be registered. 

AEMO does not currently have a method for distinguishing between IRPs that are required 

to have a retailer authorisation and those that are not in MSATS. If a participant which does 

not have a retailer authorisation engages in activities for which a retailer authorisation is 

required, it would be in breach of the NERL and NER.  

 

Question 4: What criteria will AEMO apply to an IRP in determining its eligibility to have 

access to AEMO’s B2B eHub? 

Answer: AEMO will determine an IRP’s eligibility to access the B2B eHub in accordance 

with NER 7.17.2 and the B2B e-Hub participant accreditation and revocation process. An 

IRP wishing to use B2B e-Hub will be able to be accredited as a Third Party B2B Participant. 

If the IRP also holds a retail authorisation, the IRP would also meet the criteria as being 

accredited in the same manner in which a Retailer is accredited. 

  



Question 5 

In relation to the diagram below: 

• For each of the blue boxes: 

o Please clarify/describe how each of these items are represented in MSATS today 

o Please clarify/describe how each of these items will be represented in MSATS 

when IESS starts and when the participant is an IRP 

 

 

 

Answer: Here’s two diagrams showing similar information in differing graphics of the 

classifications for the roles that will appear in MSATS. Please note that these are provided 

as a general guide/ examples only.  

 



 

  



 

 



 


