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MEETING OUTCOMES – AEMO Procedure Change Working 
Group (WEM) 

MEETING: AEMO Procedure Change Working Group (WEM) Meeting 6 

DATE: Friday, 13 July 2018 

TIME: 12.30pm – 1.30pm (AWST) 

LOCATION: AEMO Perth Karinjini/Nambung/Ningaloo Rooms, Melbourne Orchid Room, 
Sydney Board Room 

 

ATTENDEES: 

NAME COMPANY  

Matthew Fairclough AEMO 

Nicole Markham AEMO 

Nicky Hong AEMO 

Marcus Arundale AEMO 

Vinay Chandrasekaran AEMO 

Mark Riley (VC) AGL 

Jacinda Papps Alinta Energy 

Nadine Pizarra (VC) Alinta Energy 

Sam Lei Alinta Energy 

Gerrymaine Amoc Bluewaters 

Wendy Ng ERM Power 

Mark Hettler Perth Energy 

Jenny Laidlaw Rule Change Panel 

Brad Huppatz Synergy 

Bryce Powdrill  Synergy 

Dean Frost Western Power 

Kei Sukmadjaja Western Power 

Rudy James Western Power 
 

 

1. Welcome 

2. Procedure Change Proposal for Power System Operation Procedure: Facility Outages 

Comments made at the meeting: 

• Numerous editorial variations were indicated. AEMO has included these in a separate marked-up 
version of the draft Procedure. 

• Step 4.2.4: The Interpretation Act may prevent the Procedure referring to a Supreme Court 
judgement. 

Questions and responses: 

• Question – Step 1.1.1: Other WEM Rules relate to Planned Outage Rates and Forced Outage Rates 
other than clause 4.11.1(h) such as Equivalent Planned Outage Hours. Should these be included? 

Answer – Clause 4.11.1(h) indicates the head of power for Planned Outages Rates and Forced 
Outages Rates and appears to be the only relevant clause. However, AEMO will amend step 11.1.1 
of the Procedure to refer to Equivalent Planned Outage Hours. 

• Question – Step 2.1.2(c): Is the wording “generation systems” appropriate in this context? 

Answer – AEMO will clarify the wording in the Procedure to reflect the WEM Rules. 

• Question – Step 2.1.3: Is this step a clarification or guidance of step 2.1.2(e)? Should there be a 
subclause for network equipment? 



Answer – This step provides guidance. It has been included separate to step 2.1.2 as clause 
3.18.2(c) of the Wholesale Electricity Market Rules (WEM Rules) does not include this guidance. 
AEMO will revise the step to include network equipment and will reconsider the inclusion of loads. 

• Question – Step 2.1.5: Can AEMO provide a specific timeframe for revision of the Equipment List? 

Answer – Clause 3.18.2(b) of the WEM Rules does not specify a timeframe, AEMO will endeavour 
to update the Equipment List, when required, and publish the updated Equipment list as soon as 
practicable. AEMO will amend the Procedure to review the Equipment List at least once every 6 
months. 

• Question – Step 2.1: Can AEMO include details relating to clause 3.18.2(f)? 

Answer – AEMO will include a new step. 

• Question – Steps 2.1.6 and 2.1.7: Is this an appropriate place for these steps? Should these steps 
also apply to the Network Operator? Following a Planned Outage, when should AEMO be notified 
of commencement and restoration of a Facility? 

Answer – AEMO has investigated these steps. An Operating Agreement for commencement and 
return-to-service is essential for network equipment but not for other Facilities. AEMO will revise step 
2.16 to refer only to Network Operators and will remove step 2.1.7.  

• Question – Step 2.1: Can AEMO reinstate step 3.2.2 (factors to consider to whether to include or 
exclude a piece of equipment on the list) from the current Procedure? 

Answer – AEMO will reinstate this step. 

• Question – Step 3.1.1: Can AEMO provide direction as to where Participants can find information in 
regards to AEMO’s nominated IT system? 

Answer – AEMO will publish this information on the Market Web Site. AEMO will amend the step to 
refer to the Market Web Site. 

• Question – Step 4.2.3(a): Can AEMO provide any guidance as to what is required and how this is 
assessed? 

Answer – AEMO will publish a user guide on the Market Web Site outlining the information that 
should be provided in Outage Risk Assessments and how AEMO assesses this information, which 
will not form part of the Procedure. AEMO will consider what guidance can be provided in the 
Procedure but does not intend to refer to the user guide. 

• Question – Step 4.2.5: It is difficult for Market Participants to provide detail in a recall plan when 
specific details can only be ascertained when conducting the corresponding Planned Outage. Can 
AEMO specify the details that are required? How is this information used? Should this information 
be updated in real-time? Should this step refer to step 4.2.3? 

Answer – AEMO will consider what guidance can be provided in the Procedure and will publish a 
user guide on the Market Web Site outlining the information that should be provided in Outage 
Contingency Plans and how AEMO assesses this information, which will not form part of the 
Procedure. AEMO will modify the wording in the Procedure to refer to step 4.2.3. 

AEMO will confirm the need for any update to Outage Contingency Plans, but these are generally 
only required as requested by AEMO. 

• Question – Step 4.2.8(b): Is this timeframe reasonable? 

Answer – AEMO has investigated the timeframe and considers it reasonable as network outages 
that impact other Market Participants will take further time to assess. 

• Question – Step 4.3.2: Can AEMO clarify the term “urgent” in this context? 

Answer – This step relates to an outage which was unable to be scheduled 6 weeks prior to 
commencement. AEMO will reconsider the wording in this step. 

• Question – Step 4.4.2: Can AEMO clarify the term “unduly” in this context? In this context, does the 
wording “not in accordance” imply Out of Merit dispatch? Does this step only apply to Forced and 
Consequential Outages? 

Answer – The term “unduly” relates to WEM Rule 3.18.5C. To clarify AEMO will reorder steps 4.4.2 
and 4.4.3. In general, AEMO considers that a Facility is unduly impacted by a network outage when 



this Facility cannot dispatch to its full capacity in accordance with its Standing Data, as a 
consequence of the network outage. 

• Question – Step 4.4.3: Should this step be an imperative on AEMO, rather than be at AEMO’s 
discretion? 

Answer – The wording this step reflects clause 3.18.5C of the WEM Rules. There may be times 
where it is not possible or appropriate for coordination to be required. 

• Question – Step 5.1.2: Are the changes in this step only for extending an outage? 

Answer – This step reflects WEM Rule 3.18.9 which covers any change to the timing of an outage. 

• Question – Step 5.1.3: Can AEMO clarify the changes for which this step applies? 

Answer – AEMO will confirm, but in general AEMO must be notified when the Market Participant or 
Network Operator expects a delay in the commencement of the Planned Outage. 

• Question – Step 6.1.5: Can AEMO clarify the term “ongoing” in this context? Can this be linked to 
ST or MT PASA? 

Answer – AEMO conducts assessment of all Outage Plans on an ongoing basis to account for 
changing power system conditions as indicated in the processes for MT and ST PASA. AEMO will 
clarify the step to reflect this. 

• Question – Step 6.1.6: What liaison or notification does AEMO provide for changes in outage status? 
Can the requirement to re-negotiate (WEM Rule 3.18.13(d)) be included? 

Answer – Any change to status is automatically notified to the relevant Participant via the IT system 
and email. AEMO will include the requirements of WEM Rule 3.18.13(d) in this step. 

• Question – Step 6.2.1: Should this step refer to outages or Outage Plans? Is this step circular 
because AEMO needs to assess the outage before it has been determined to be valid? 

• Answer – AEMO will amend the step to refer to “outages” as per WEM Rule 3.18.11(e). The step is 
not circular as it refers to the outcome of the assessment, at which point AEMO will have already 
identified that the Outage Plan is valid.  

• Question – Step 6.2.2: Should materiality be a factor in AEMO’s decision? 

Answer – Step 6.2.2(a) indicates impact on Power System Security or Reliability which by definition 
is material. 

• Question – Step 6.2.3: For Network Operator outages, should safety and reliability be factors that 
AEMO must consider? 

Answer – AEMO has reviewed this step and believes safety matters are covered by part (b) and 
reliability matters by part (a). 

• Question – Step 6.3.2: What is the process if AEMO does not agree with a Market Participant’s 
amendments to an Outage Contingency Plan of a Scheduled Outage? 

Answer – AEMO will confirm, however an amendment to an Outage Contingency Plan may invalidate 
the assumptions under which the original Outage Plan was assessed. AEMO will assess the extent 
to which the Scheduled Outage and power system conditions may be affected by the amendments 
to the Outage Contingency Plan. Where AEMO does not agree with an amendment, AEMO will seek 
to resolve this disagreement with the Market Participant. Where this cannot be resolved, AEMO may 
require a new Outage Plan be submitted. 

• Question – Step 7.1.1: Is Opportunistic Maintenance a request for an outage, or an outage? 

Answer – WEM Rule 3.19.2 appears to indicate that Opportunistic Maintenance is a request for an 
outage, similar to WEM Rule 3.18.4A. Where this request is approved, it becomes a Planned Outage. 
AEMO will seek to clarify the wording. 

• Question – Step 7.1.4: What other criteria may AEMO require? How does this apply to network 
equipment? 

Answer – AEMO has reconsidered step 7.1.4 and will apply the content in the context of a request 
for Opportunistic Maintenance that has been made principally to avoid exposure to Capacity Cost 
Refunds rather than to perform maintenance (as indicated in step 7.2.1). 



• Question – Step 7.4.1: Can AEMO clarify the practicality of the timing of On the Day Opportunistic 
Maintenance requests? 

Answer – AEMO will provide a guideline to clarify AEMO’s understanding of the appropriate 
timeframe as indicated in the WEM Rules. 

• Question – Step 7.4.1: What is the audit trail for the telephone requests? What does “practicable” 
mean? 

Answer – All requests are logged by AEMO to allow for an appropriate audit trail. The definition of 
“practicable” will depend on circumstances; AEMO may provide further guidance regarding 
compliance matters, but does not intend to specify timeframes in the Procedure. 

• Question – Step 7.4.3: What type of testing would otherwise not require a Commissioning Test Plan? 

Answer – This relates to any test that does not follow “significant maintenance”, and therefore cannot 
form part of a Commissioning Test Plan.  

• Question – Step 7.4.4(a)(1): Can AEMO clarify the wording “full availability for dispatch”? 

Answer – AEMO will reword the step to refer to an outage that would otherwise constrain the 
Facility’s declared availability.  

• Question – Section 8.1: Can AEMO clarify whether it will assess and approve a Scheduled Outage 
or Opportunistic Maintenance as soon possible? 

Answer – AEMO will confirm this position. If AEMO is able to make best endeavours to approve a 
Scheduled Outage or Opportunistic Maintenance as soon practicable, AEMO will modify the wording 
in the Procedure accordingly. 

• Question – Steps 8.1.5 and 8.1.6: Should AEMO provide verbal confirmation of approval or rejection, 
prior to entering this outcome in its IT system? Can AEMO provide Participants with guidelines 
outlining AEMO’s approvals process in regards to Scheduled Outages and Opportunistic 
Maintenance? 

Answer – AEMO may provide verbal confirmation to the Market Participant or Network Operator its 
decision to approve or reject a Scheduled Outage or Opportunistic Maintenance, prior to entering 
this outcome in its IT system. AEMO will assess whether the Opportunistic Maintenance approval 
timeframes specified in step 10.2.3 of the current Procedure remain relevant. 

AEMO will investigate whether a guideline is appropriate. 

• Question – Section 9.1.2(b): Should a change in weather forecast also apply to Opportunistic 
Maintenance? 

Answer – AEMO will revise the step accordingly. 

• Question – Step 9.1.3: Is the order in part (b) correct? Is an outage in part (d) less important that an 
outage in part (c)? 

Answer – AEMO will investigate for conformance with the WEM Rules. 

• Question – Step 10.1: Can the Procedure include details about conversion of Forced Outages to 
Consequential? 

Answer – AEMO will include these details. 

• Question – Step 11.1.1: Other WEM Rules relate to Planned Outage Rates and Forced Outage 
Rates other than clause 4.11.1(h), such as Equivalent Planned Outage Hours. Should these be 
included? 

Answer – Clause 4.11.1(h) appears to be the only relevant clause. However, AEMO will amend step 
11.1.1 of the Procedure to refer to Equivalent Planned Outage Hours. 

• Question – Appendix A and B: There are issues with the calculations. Can these be rectified? 

Answer – Participants are requested to provide further details of any concerns. 

• Question – Can the process of rescheduling be included? 

Answer – AEMO will investigate what details can be included in the Procedure. 

 



3. Next meeting 

Stakeholders will be advised of the date for the next workshop.  


